Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Έξυπνα δώρα για εκείνους που μας φιλοξενούν

δώρα για τους οικοδεσπότες μας!
Με κάλεσαν φίλοι στο εξοχικό τους, τι δώρο να τους πάρω? Μια ερώτηση που φαίνεται να μας απασχολεί συχνά. Ιδιαίτερα φέτος που απ’ ότι φαίνεται η κρίση μας έκανε να θυμηθούμε τα εξοχικά μας αλλά και να δεχθούμε τις προσκλήσεις φίλων και συγγενών για να περάσουμε μερικές μέρες στα δικά τους εξοχικά. 

Για να είμαι ειλικρινής, εμένα αυτή η εξέλιξη νομίζω ότι μου αρέσει. Είναι μάλλον ένα δώρο για να μας θυμίσει πράγματα που είχαμε ξεχάσει: την ομορφιά των απλών πραγμάτων, την εκτίμηση της καλής παρέας, τον τρόπο να μοιραζόμαστε, ξεχασμένες παραδόσεις, λιγότερο τουριστικούς – και γι’ αυτό ίσως – ακόμα αυθεντικούς τόπους.

Μέχρι εδώ όλα καλά, το ερώτημα όμως παραμένει: τι δώρο να πάρω στους φίλους που θα με φιλοξενήσουν? Γιατί έστω και κάτι μικρό θα πρέπει να το πάρω, έτσι δεν είναι? Δεν είναι απλά θέμα ευγένειας, χαρίζουμε κάτι για να πούμε «ευχαριστώ», για να δείξουμε ότι εκτιμάμε τη χειρονομία τους και ότι θέλουμε κι εμείς να προσφέρουμε ευχαρίστηση. Εντάξει, θα τους κάνουμε κάποιο τραπέζι εκεί κλπ όμως κάτι που θα τους μείνει είναι πάντα πιο ενδιαφέρον.

Για κάποιο λόγο, έχει επικρατήσει να παίρνουμε « κάτι για το σπίτι». Κάπως έτσι έχει φτιάξει η μητέρα μου την προίκα μου από τραπεζομάντηλα και έχει γεμίσει κάθε γωνιά του σπιτιού με διακοσμητικά. Δε λέω,  έτσι δεν θα αγοράσω τραπεζομάντηλα για την υπόλοιπη ζωή μου , οπότε χρήσιμα είναι κι αυτά, αλλά γιατί να μην είμαστε λίγο πιο πρωτότυποι? Πλέον υπάρχουν πολλά πράγματα για να προσφέρουμε. Πρωτότυπα, ιδιαίτερα, έξυπνα και χρήσιμα δώρα που θα τα εκτιμήσουν αυτοί  που θα τα λάβουν και θα χαρούμε κι εμείς που θα τα προσφέρουμε, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μια περιουσία. 
Δείτε, λοιπόν, εδώ μερικές ιδέες:
  • Δώρα εμπειρίας: μασάζ, περιποιήσεις σώματος και μαλλιών αλλά και rafting, trekking, ιππασία, kart ή απλά μια δωροεπιταγή  για να διαλέξουν μόνοι τους. Ειδικά με τη δωροεπιταγή δεν έχετε να ανησυχείτε και για το τι ακριβώς να διαλέξετε!
  • T-shirt:  πάντα χρήσιμα και πρακτικά, όσα και να έχει κανείς. Τυπώστε ένα πρωτότυπο σχέδιο στο αγαπημένο τους χρώμα και χαρίστε το! Σημαντικό πλεονέκτημα – είναι ελαφριά και δεν σπάνε στη μεταφορά!
  • Δώρα με ιδιαίτερο νόημα: διαλέξτε ένα απλό αντικείμενο όπως ένα πρωτότυπο ρολόι, αγχολυτικές μπάλεςκορνίζα, πυξίδα αλλά κάντε το ξεχωριστό τυπώνοντας ένα πρωτότυπο/ αστείο μήνυμα όπως: «κουράγιο, μια 1 εβδομάδα είναι θα περάσει», «τι τραβάς κι εσύ», «για να βρίσκεις την κοντινότερη έξοδο», «βραβείο για την καλύτερη φιλοξενία»,  ή απλά τυπώστε την ημερομηνία όπως κάναμε και στο σχολείο!
  • Βιβλία: απλό, κλασικό αλλά πάντα καλοδεχούμενο δώρο για όσους διαβάζουν. Διαλέξτε κάτι που έχετε διαβάσει και το προτείνετε, τον αγαπημένο τους συγγραφέα ή ακόμα και κάτι που ξέρετε ότι πάντα ήθελαν να διαβάσουν αλλά δεν έβρισκαν το χρόνο.
  • Βαλίτσες και τσαντάκια: κλασικό, χρήσιμο και συμβολικό. Στις μέρες μας μπορεί να είναι και νεανικό και οικονομικό. Για ιδέες Κάντε Click Εδώ
  • Επιτραπέζια παιχνίδια: πάντα είναι μια καλή λύση και επιπλέον απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Δε χρειάζεται να πάρετε άλλο δώρο στον καθένα.
  • Θαλασσινά παιχνίδια & αξεσουάρ: πετσέτες, πρωτότυπα καπέλα, καρεκλάκια, καλάμι ψαρέματος, φορητό ψυγειάκι, παιχνίδια κοκ
  • Χόμπι: αν ξέρετε ότι έχουν ένα συγκεκριμένο χόμπι, έχετε λύσει το πρόβλημα σας. Διάβασμα, ψάρεμα, κηπουρική, μουσική, γράψιμο, φουσκωτό τάβλι, γυμναστική κ.α.

Ε, αν δεν σας αρέσει καμία απ’ τις ιδέες μου, υπάρχει πάντα και η λύση «κάτι για το σπίτι». Ακόμα κι έτσι όμως, τυπώστε ένα πρωτότυπο μήνυμα ή γράψτε μια έξυπνη κάρτα για να κάνετε το δώρο σας ξεχωριστό.
Καλό μήνα και «καλά μπάνια»!

                                                   Πριν τις διακοπές σας, δείτε και τα "χρήσιμα & ενδιαφέροντα", μπορεί κάτι να σας χρειαστεί!