Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Αεροπορικές πτήσεις με μαγειρικό λάδι!

αεροπορικές πτήσεις με μαγειρικό λάδι!
Η KLM είναι η πρώτη εταιρεία που πραγματοποίησε εμπορική πτήση χρησιμοποιώντας χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια (βιοκηροζίνη). Η πτήση πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου από ένα Boeing 737-800, μεταξύ Amsterdam - Paris,το οποίο μετέφερε 171 επιβάτες. Περισσότερες πτήσεις με το ίδιο καύσιμο έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβρη, ενώ η εταιρεία Thomson  ετοιμάζεται να ακολουθήσει τα ίδια βήματα, έχοντας ανακοινώσει την πρώτη της πτήση με βιοκαύσιμα για τις 28 Ιουλίου, μεταξύ Birmingham Palma.
Υπολογίζεται ότι η χρήση βιοκαυσίμων μπορεί να μειώσει τις εκμπομπές άνθρακα μέχρι και 80%. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών ωστόσο, το κόστος των βιοκαυσίμων, τουλάχιστον για την ώρα, είναι πολύ υψηλό.
Παρόλο που η χρήση τέτοιων ουσιών βοηθάει τις εκάστοτε εταιρείες αλλά και χώρες στη μείωση των εκμπομπών αερίων καθώς και στην «Εμπορία Ρύπων» σύμφωνα με το αντίστοιχο σύστημα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αντιρρήσεις  λόγω της υποκατάστασης καλλιεργειών απαραίτητων για την επιβίωση φτωχότερων – κυρίως – λαών με αυτές των βιοκαυσίμων (π.χ. φοινικέλαιο), προκαλώντας ταυτόχρονα άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν στρέψει τις εταιρείες να αναζητούν άλλες πρώτες ύλες όπως τα σκουπίδια ή τα φύκια.
Ελπίζω αυτό να σημαίνει ότι θα απαλλαγούμε σύντομα από τους επίναυλους καυσίμων αλλά μάλλον αυτά είναι ... όνειρα θερινής νυκτός.