Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

5 ιδέες για οικονομικές διακοπές

5 ιδέες για οικονομικές διακοπές
Νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι παρόλο που λένε ότι φέτος η τουριστική κίνηση έχει αυξητικές τάσεις, αυτές δεν είναι από Έλληνες.  Ωστόσο, οι διακοπές και η ξεκούραση είναι προνόμιο όλων μας, οπότε ας δούμε μερικούς απλούς σχετικά τρόπους για πιο οικονομικές, ίσως διαφορετικές διακοπές φέτος:
1.       Θέστε προτεραιότητες. Ο κύριος στόχος σας είναι να κάνετε μπάνια, να ξεκουραστείτε, να αλλάξετε παραστάσεις ή μήπως να γνωρίσετε τον πολιτισμό μιας περιοχής? Μήπως τελικά το ακριβό ξενοδοχείο με τα spa δεν είναι αυτό που θα προσθέσει ουσία στις διακοπές σας όπως νομίζατε μέχρι τώρα?
2.       Ρωτήστε. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, υπάρχει πολύς κόσμος, κυρίως νέοι αλλά όχι μόνο, που ταξιδεύει με πολύ low budget, χρόνια τώρα. Γιατί λοιπόν να μην μάθετε απ’ αυτούς? Ρωτήστε για τυχόν ευκαιρίες για οικονομικές – ακόμα κ δωρεάν διαμονή, όπως π.χ. με το couchsurfing – καλύτερο τρόπο μεταφοράς, μέρη ή παγίδες να αποφύγετε κλπ. Υπάρχουν αρκετά σχετικά blog, οπότε αρχίστε να σερφάρετε. Προσοχή βέβαια γιατί δεν έχουν όλοι εκεί έξω «αγαθές» προθέσεις.
3.       Βρείτε μια καλοκαιρινή δουλειά. Αν δεν έχετε ήδη απασχόληση, γιατί να μην βρείτε μια εποχιακή ώστε να κάνετε και καμία βουτιά? Και εμπειρία θα αποκτήσετε και αυτοπεποίθηση και χρόνο. Επιπλέον, κάποιες επιχειρήσεις καλύπτουν και όλα τα έξοδα διαμονής – διατροφής.
4.       Γίνετε εθελοντής σε κάποια οργάνωση. Αν έχετε οικολογικές ή κοινωνικές ανησυχίες, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βοηθήσετε, αλλάζοντας παραστάσεις και γνωρίζοντας νέο κόσμο με αντίστοιχα ενδιαφέροντα. Οι περισσότερες οργανώσεις καλύπτουν μέρος της διαμονής σας και μπορείτε να συμμετάσχετε για περιορισμένο διάστημα, ώστε να μη χρειάζετε να λείψετε για καιρό απ’ την εργασία σας.
5.       Ανταλλάξτε το σπίτι σας. Στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα τόσο άνετοι μ’ αυτή την τακτική οπότε καταλαβαίνω τους ενδοιασμούς κάποιων από εμάς στο να παραχωρήσουμε το σπίτι μας, έστω το εξοχικό σε κάποιον ξένο. Γιατί όμως να μην το κάνουμε με φίλους και φίλους φίλων? Για παράδειγμα τους παραχωρούμε το σπίτι μας στην Αθήνα και μας παραχωρούν το σπίτι τους στην Πορτογαλία ή παραχωρούμε το εξοχικό μας στη θάλασσα και μας παραχωρούν το εξοχικό τους στο βουνό.
Αν έχετε άλλες ιδέες, μοιραστείτε τις μαζί μας! Ας γίνει αυτή η κρίση αιτία να σκεφτούμε δημιουργικές λύσεις.