Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Χάσατε τη βαλίτσα σας?

χάσατε τη βαλίτσα σας?
Πολλοί λίγοι από εμάς, νομίζω, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι δεν έχουν χάσει τη βαλίτσα τους σε κάποιο αεροπορικό ταξίδι. Όσοι όμως το έχουν πάθει, γνωρίζουν καλά ότι μπορεί να περάσουν μέρες χωρίς να έχουν κανένα νέο απ’ την αεροπορική εταιρεία, ενώ οι διακοπές ή το επαγγελματικό τους ταξίδι «τρέχει». Δυστυχώς τα συστήματα εντοπισμού των εταιρειών δεν είναι πάντα ενημερωμένα- πολύ περισσότερο δε αν δεν έχει σωστή δήλωση απώλειας.
Το ευχάριστο νέο είναι ότι το  Amadeus, ένα απ’ τα μεγαλύτερα σύστημα κρατήσεων, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν οι επιβάτες να ενημερώνονται για την θέση της αποσκευής τους, μέσω των ειδικών μηχανισμών ανίχνευσης. Το ενδιαφέρον απ’ τις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να είναι μεγάλο, δεδομένου ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία χάνονται περίπου 29, 4 εκ. αποσκευές το χρόνο, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 3 εκ δολλάρια σε αποζημιώσεις.
Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά, σε περίπτωση που χάσετε τη βαλίτσα σας, θυμηθείτε ότι πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσετε την απώλεια της στο αντίστοιχο κιόσκι της αεροπορικής εταιρείας, αμέσως μόλις το συνειδητοποιήσετε, και σίγουρα πριν φύγετε απ’ το αεροδρόμιο. Εκεί θα συμπληρώσετε μια φόρμα απωλείας και θα σας δώσουν έναν αριθμό (PIR number) με τον οποίο θα μπορείτε να ζητάτε την αποσκευή σας. Επιπλέον, με αυτόν τον αριθμό, μπορείτε να βλέπετε και το http://www.worldtracer.aero/filedsp/at.htm για πιθανές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση της αίτησής σας.