Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

11 απλοί τρόποι για να αποφύγουμε τα περιττά κιλά των διακοπών

Ό,τι και να λέμε όλοι το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο: γυρνάμε απ΄τις διακοπές έχοντας πάρει 2-3 (καμιά φορά κ περισσότερα) κιλάκια. Μάλιστα έρευνα του πανεπιστημίου Columbia σε 13.000 άτομα που ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους, απέδειξε ότι μετά από ένα χρόνο η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων αυτών είχε αυξημένο δείκτη λίπους. Φανταστείτε τι γίνεται στις διακοπές που έχουμε και πιο πολύ ελεύθερο χρόνο...
Ας δούμε λοιπόν τι συμβουλεύουν «οι ειδικοί» για να ευχαριστηθούμε τις διακοπές μας, χωρίς δίαιτες αλλά και χωρίς να πάρουμε εκείνα τα κιλά που ιδρώσαμε για να χάσουμε όλο το χειμώνα:
  1. διατηρήστε όποια καλή συνήθεια έχετε αποκτήσει (έλεγχος λιπαρών, μικρά – συχνά γεύματα, φρέσκα τρόφιμα κλπ). Ψάξτε, είμαι σίγουρη ότι κάτι θα βρείτε!
  2. διατηρείστε τα 3 βασικά γεύματα και τα 2 ενδιάμεσα. Έτσι αποφεύγετε το τσιμπολόγημα που συνήθως περιλαμβάνει «ανούσιες» θερμίδες χωρίς να χορταίνει.
  3. ασκηθείτε. Πισίνα, θάλασσα, ρακέτες, γυμναστήριο ξενοδοχείου, χορός κοκ προσφέρονται για ευχάριστο κάψιμο θερμίδων. Επωφεληθείτε!
  4. διαλέξτε έναν προορισμό όπου προσφέρονται  μαθήματα απ’ το αγαπημένο σας άθλημα. Έτσι θα διασκεδάσετε, θα βελτιωθείτε και θα παραμείνετε αδύνατοι. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που προσφέρουν μαθήματα yoga, surf, golf, χορού κλπ. Και πριν μου πείτε ότι προτιμάτε τα video games, σκεφθείτε τις αιθέριες υπάρξεις  που πιθανόν θα γνωρίσετε!
  5. προτιμήστε τροφές που σας αρέσουν. Όλοι θέλουμε να δοκιμάσουμε τα εξωτικά και τα περίεργα των διακοπών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάμε και ολόκληρη μερίδα από αυτά. Δοκιμάστε πρώτα λίγο και φάτε το μόνο αν πραγματικά σας αρέσει!
  6. προσπαθείστε να μην τρώτε κάθε μέρα πολύ λιπαρά κ τηγανητά φαγητά. Αν αισθανθείτε ότι κάποια μέρα το παρακάνατε, την άλλη μέρα ασκηθείτε περισσότερο και φάτε πιο υγιεινά.
  7. πιείτε και μη αλκοολούχα ποτά. Βοηθάνε στην ενυδάτωση, δροσίζουν περισσότερο, δεν δημιουργούν κατακρατήσεις  ενώ καλύπτουν την αίσθηση για ποτό. Επιπλέον θα είστε καλύτερα την άλλη μέρα! Θυμηθείτε ότι τα cocktail  συνήθως έχουν περισσότερες θερμίδες απ΄τα απλά ποτά, για να μην προσθέσω και τον παράγοντα κόστος...
  8. αποφύγετε τις περιττές σαντιγές, καραμέλες, σιρόπια κλπ στους καφέδες σας. Προσθέτουν πολλές θερμίδες και μετρημένη απόλαυση. Γιατί να μην «φυλάξετε» αυτές τις θερμίδες για να φάτε ένα κανονικό γλυκό ή παγωτό αργότερα?
  9. φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Σε σαλάτες, σε χυμούς, σκέτα. Δροσίζουν, χορταίνουν, ενυδατώνουν και δεν παχαίνουν. Δοκιμάστε φρούτα που δεν τρώτε συχνά, έτσι για την αίσθηση του εξωτικού και του διαφορετικού!
  10. τρώτε αργά. Επιτέλους απολαύστε το φαγητό σας! Στο κάτω-κάτω είστε διακοπές, η μόνη ίσως περίοδος της ζωής σας που δεν πρέπει να φάτε «στο πόδι» ή «ένα γρήγορο γεύμα». Έτσι και ο εγκέφαλος θα προφτάσει να «αποκωδικοποιήσει» τις ποσότητες τροφής που λαμβάνετε και θα αισθανθείτε χορτασμένοι με μικρότερες ποσότητες!
  11. βάλτε το φαγητό σας σε πιάτο. Δε λέω το τσίμπημα έχει πολλή πλάκα, αλλά αν το καλοσκεφτείτε το να βάλετε τα διάφορα μεζεδάκια σας σε πιάτο είναι πολύ μικρή θυσία προκειμένου να αποφύγετε τις ατέλειωτες δίαιτες μετά. Έτσι, ασυναίσθητα, ελέγχετε τι και πόσο τρώτε!
Πάνω απ’ όλα όμως χαλαρώστε και απολαύστε τις διακοπές σας. Βγάλτε την έννοια της δίαιτας απ’ το μυαλό σας. Απλά μην περάσετε στο άλλο άκρο. Όταν αποφασίσετε να φάτε κάτι που έχει περισσότερα λιπαρά ευχαριστηθείτε το! Οι ενοχές δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν και σίγουρα δεν προσθέτουν στην απόλαυση...