Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια πτήσεων: κίνδυνος ή ... παραμύθια?

Κάθε φορά που ταξιδεύω με αεροπλάνο, όταν έρθει η ώρα να κλείσω το κινητό μου με πιάνει μια τάση να αγνοήσω τις οδηγίες της αεροσυνοδού και να το αφήσω ανοικτό. Εξάλλου θυμάμαι μια φορά πριν από αρκετά χρόνια σε μια πτήση για Σάμο – ναι με ελικοφόρο, αξέχαστη εμπειρία – ένας νεαρός μίλαγε στο τηλέφωνο σχεδόν σε όλη την πτήση και το αεροπλάνο έφτασε σώο!
Κι όμως μια νέα έρευνα απ’την Διεθνή Αεροπορική Ένωση επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια μας λένε: η χρήση κινητών στην πτήση είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει βλάβη στα συστήματα του αεροπλάνου. Στην έρευνα, την οποία συμμετείχαν 230 επιβάτες από 125 αεροπορικές εταιρείες , καταγράφηκαν 75 (!) περιστατικά επιρροής  διαφόρων μηχανισμών και συστημάτων του αεροπλάνου, τα οποία οι πιλότοι πιστεύουν ότι προέρχονταν από ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως από κινητά. Μήπως να το ξανασκεφτούμε στο επόμενο ταξίδι ?
Υ.Γ.- μη με ρωτήσετε τι έγινε με τον νεαρό. Είμαι σίγουρη ότι ακόμα θυμάται το βρίσιμο και τις φωνές που άκουσε απ’ τους πανικόβλητους συνεπιβάτες εκείνη τη μέρα...